Menu menu

Kies je taal

Olie-additieven en brandstofadditieven

Bardahl is groot en bekend geworden door z’n productlijn van olie additieven en brandstofadditieven. In de brandstof die we tanken bij de benzinepomp zit een pakket aan brandstofadditieven.

Ook in de motorolie die u koopt zitten olie additieven.De laatste jaren is het gebruik van diverse additieven alleen maar meer geworden. Brandstoffen als Shell V-power, BP Ultimate, Total Excellium etc bevatten meer additieven dan de ‘standaard’ brandstoffen die zij leveren.

Gebruik van additieven in brandstoffen (benzine en diesel) leidt tot een lager verbruik, betere prestaties, een schonere verbranding, minder wrijving etc.

We kennen 4 soorten additieven (ook wel toevoegingen genoemd):

• Olie additieven

• Benzine additieven

• Diesel additieven

• Koelsysteem additieven

 

Wat doen additieven?

In alle oliën, benzine of diesel die u koopt zitten additieven verwerkt. Afhankelijk van de specificatie motorolie die u koopt is er bepaald additievenpakket aan toegevoegd om een specifiek doel te bereiken. Denk aan Long-Life motorolie; deze olie bevat een pakket olietoevoegingen dat ervoor zorgt dat de onderhoudsinterval extra lang is. Andere oliën zijn ontwikkeld om ingezet te worden als roetfilterolie en weer andere oliën zijn specifiek samengesteld op brandstofbesparing.

Daarnaast zijn er speciale/ hoogwaardigere brandstoffen als de Shell V-Power, BP-Ultimate, Total Excellium. Het pakket aan brandstoftoevoegingen is uitgebreider dan de standaard Euro 95.

 

Praktijkproblemen

De praktijk leert echter dat de olietoevoegingen en brandstoftoevoegingen die standaard in de benzine, diesel en (motor) olie zitten lang niet altijd voldoende zijn. Dat hangt af van de kwaliteit van de olie en/of brandstof, gebruik, inzetgebied, leeftijd van de auto, kilometerstand etc. Hieronder leest u enkele veel voorkomende, op zich geen bijzondere, praktijksituaties van auto’s die het motorisch ‘zwaar’ hebben.

 

  • Auto´s die weinig snelwegkilometers rijden komen niet of slecht op temperatuur. Dit zorgt voor vocht en vervuiling in de motorolie. De komst van start-stop systemen, plugin-hybride auto’s zorgen dat dit veel vaker voorkomt. Vocht zorgt voor sludge in de motorolie en betekent onder andere meer slijtage en verminderende smering.

 

  • Klassiekers staan vaak voor langere tijd stil. Pas wanneer in het voorjaar het weer mooi is worden de oldtimer van stal gehaald. De brandstof heeft dan veelal maanden in de tank gezeten: op die manier is een deel van de werkzame bestanddelen al verloren gegaan. Bij klassiekers is het van belang dat het anti-oxidant (bescherming tegen veroudering) en anti corrossie (bescherming tegen roest).

 

Ditzelfde geldt voor de motorolie: juist als de auto vaak stil staat is het van belang om de motorolie met regelmaat (1 keer per jaar ) te verversen. Het eerste probleem is vocht dat voor corrosie kan zorgen en het tweede is de veroudering van het additievenpakket.

De reinigende en smerende werking nemen in de loop van de tijd af. Slijtage ligt dan al snel in het verschiet met alle gevolgen van dien. Met regelmatig onderhoud, het tijdig verversen van motorolie bespaart u op uw onderhoudskosten.

De kwaliteit van motorolie neemt na verloop van tijd af. Additieven verliezen hun werking als de motorolie te lang blijft zitten.


Preventieve en curatieve additieven

Er dient een onderscheidt gemaakt te worden in preventieve additieven (probleem voorkomend) en curatieve additieven (probleem oplossend).

Preventieve brandstoftoevoegingen en olietoevoegingen

Dit zijn toevoegingen die wij adviseren om problemen in de motor, het koelsysteem etc, te voorkomen.
Preventieve toevoegingen zijn onder andere:

• Bardahl benzine reinigers (bekijk hier de productfilm)

• Bardahl Oil Booster + Turbo Protect (bekijk hier de productfilm)

• etc.
Dit zijn additieven om toe te voegen aan de brandstof respectievelijk aan de olie. Zij helpen uw motor en motoronderdelen in goede conditie te houden. Zij reinigen en smeren de motor en verminderen het brandstofverbruik.

 

Curatieve brandstoftoevoegingen en olietoevoegingen

Daarnaast heeft Bardahl een uitgebreid assortiment olietoevoegingen en brandstoftoevoegingen die u kunt inzetten wanneer er reeds problemen zijn ontstaan.
Denkt u aan lekkage van motordelen, versnellingsbak, radiator, vastzittende kleppen etc.

Natuurlijk is een eenvoudige oplossing het vervangen van onderdelen die lekken, pakkingen die wat zijn gekrompen etc. Echter, dit zijn vaak dure reparaties. Met Bardahl olie additieven en brandstofadditieven heeft u een alternatief.

Een reeks Olie Stop Lek producten bijvoorbeeld die de pakkingen weer doen opzwellen (bekijk de productfilm). Doordat de pakkingen opzwellen zal in vele gevallen de lekkage stoppen. Een hoog olieverbruik? Bardahl B2 Oil Treatment is een olieverdikker die zorgt dat het olieverbruik afneemt of zelfs stopt (bekijk de productfilm).

Neerslagen van gom en vernis in de oliekanalen kunnen verwijdert worden met Hydraulic Valve Lifter. Vervuiling in de inlaatkleppen en het brandstofsysteem kunnen betekenen dat de motor over de hele linie slecht presteert met alle gevolgen van dien.


Overzicht additieven

Heeft u een probleem maar u weet niet welk Bardahl product u daarvoor het beste kunt inzetten?  Ga hier naar onze uitgebreide ijst met veel gestelde vragen over additieven.

Of download de Bardahl app. Met achtergrond informatie, verkoopadressen en hulp om problemen op te lossen en te voorkomen.

Bardahl NL in de Google play store

Bardahl NL app in Apple store

 


Meer informatie?

Kunt u niet vinden waar u opzoek naar bent of wilt u meer informatie, vult u het contactformulier in. Wij zullen uw vraag snel en vakkundig behandelen.
U mag ook direct telefonisch contact met ons opnemen op 078-651 23 22.