Menu menu

Kies je taal

De wereld die olie heet; het hoe, wat en waarom

oliedruppel

Bardahl classic motorolie is er in tal van soorten, viscositeiten, verpakkingen enz. Bardahl motorolie staat altijd garant voor: uitzonderlijke goede smering van uw oldtimer of youngtimer, welk type olie u ook aanschaft.

Motorolie is echter ook voor veel mensen een abstract begrip en met tal van vragen. Waarom is het belangrijk de olie te verversen, wat is de juiste olie voor uw oldtimer of Youngtimer? Wij helpen u graag u kostbare klassieker op de juiste manier te onderhouden.

 

1. Wat doet motorolie precies?

De belangrijkste taken van olie zijn:
• Motorolie zorgt voor de afdichting tussen zuigers en cilinders
• Motorolie vermijdt het contact tussen verschillende bewegende delen
• Motorolie voert warmte af, welke afkomstig is van het verbrandingsproces
• Motorolie neemt verbrandingsresten en slijtagedeeltjes op en voert deze af.

 

2. Wat is viscositeit, en hoe kan ik deze van een motorolie herkennen?

De dikte van een motorolie is een belangrijke waarde. Deze wordt aangegeven door het begrip viscositeit, welke afhangt van de temperatuur. Olie met een lage viscositeit is dun en olie met een hoge viscositeit is dik. SAE ( Society of Automotive Engineers ) is het internationale instituut dat de norm voor de motorolie viscositeit heeft vastgelegd.

De viscositeit van motorolie is bij lage en hoge temperatuur vastgelegd. Zodoende wordt de aanduiding bijvoorbeeld: SAE: 15W40 of 20W50.

Het eerste getal met de letter W: hoe lager het getal, des te dunner is de olie bij lage temperaturen (van belang bij koude starts). Bijvoorbeeld: SAE: 15W of 20W.
Het tweede getal na de letter W: hoe hoger het getal des te dikker de olie blijft bij hoge motortemperaturen (van belang in de zomer). Bijvoorbeeld: SAE: 40, 50. Een algemene stelregel is dat: hoe hoger het SAE nummer, hoe hoger de viscositeit.

 

3. Wanneer moet ik olie bijvullen?

Met de oliepeilstok kunt u meten of er nog voldoende motorolie in de motor zit en dus voldoende smering kan leveren. Let op: het verschil tussen minimum olie dat erin moet zitten en het maximum is 1 liter. Controleer uw oliepeil regelmatig. Wanneer het olielampje op uw dashboard gaat branden bent u namelijk eigenlijk al te laat!

Het is raadzaam altijd een 1-liter verpakking (van de juiste type motorolie voor uw auto) in de auto te hebben liggen. Mocht dan toch het olielampje gaan branden dan kunt u olie bijvullen en verder rijden. Doorrijden met een te laag oliepeil kan (blijvende) schade veroorzaken aan de motor van uw kostbare klassieker of youngtimer.

Wat als dan toch het olielampje gaat branden?
Het is raadzaam zo snel mogelijk de auto stil te zetten. Vul dan direct de juiste motorolie bij (zoveel zodat het oliepeil tussen de min. – max. zit, dit is al gauw 1 liter motorolie) . Rijdt dan door naar het eerste tankstation of garage en peil daar opnieuw hoeveel olie u daadwerkelijk bij moet vullen.

 

4. Motorolie verversen?

Wij krijgen regelmatig de vraag: ‘ik rijd niet zoveel kilometers dus klopt het dat ik mijn motorolie niet hoef te verversen?’  Juist als u weinig kilometers rijdt en uw auto vaak stil staat (bijvoorbeeld bij een oldtimer) is het van belang om met regelmaat (1 keer per jaar ) de motorolie te verversen.

Een aantal problemen liggen kunnen namelijk ontstaan als u niet let op de veroudering van motorolie.

  1. Het eerste probleem is vocht: dit zorgt voor corrosie van motoronderdelen.
  2. Ten tweede is de veroudering van het additievenpakket. De reinigende en smerende werking nemen in de loop van de tijd af. Slijtage ligt dan al snel in het verschiet met alle gevolgen van dien.

 

5. Welke motorolie moet ik gebruiken voor mijn oldtimer/ Youngtimer?

Bardahl ‘Classic’ is een speciale lijn motorolie en versnellingsbakolie voor Oldtimers en Young timers. Door de diverse oliën in te delen 3 periodes (1900-1950 en 1950-1970 en na 1970) is het eenvoudig de juiste classic olie te vinden voor de klassieker die u in onderhoud heeft, restaureert of eenvoudig gewoon uw eigendom is. Bekijk hier de motorolie voor uw klassieke auto.

 

6. Is het schadelijk als er motorolie van een ander merk wordt bijgevuld?

In principe niet, mits de andere olie hetzelfde kwaliteitsniveau (= gelijke specificaties) en (bij voorkeur dezelfde) viscositeit bezit.


Meer informatie?

Kunt u niet vinden waar u opzoek naar bent of wilt u meer informatie, vult u het contactformulier in. Wij zullen uw vraag snel en vakkundig behandelen.
U mag ook direct telefonisch contact met ons opnemen op 078-651 23 22.